ATELIER BENEŠ

Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná

+420 777 819 788, mail@ondrejbenes.cz

úterý 12. května 2015

Publikace o architektuře šedesátých let

S kolegou doc.Oldřichem Ševčíkem:nepřetržitě publikujeme v odborných článcích v Čechách i zahraničí. Účastníme se konferencí, přednášíme, zapojujeme se do kultivace českého architektonického diskursu.

Na fakultních stránkách pana docenta je podrobný výčet z našich prací i texty ke stažení. Viz.https://www.fa.cvut.cz/Cz/Lide/Sevciold 

 Zde uvádím  některé z publikací, na kterých jsme se podíleli:

Naše (s doc.Ševčíkem) asi nejúspěšnější publikace - o české architektuře šedesátých let. Je to jedna z prvních kompletních a obsáhlých prezentací zabývající se a hodnotících s dostatečným odstupem touto problematikou.
A jedna z recenzí, která o této publikaci byla napsána.
A vyčerpávající kritika z pera Radomíry Sedlákové:
http://www.stavebni-forum.cz/cs/article/12575/architektura-60-let-uctyhodny-pocin-s-nekolika-otazniky

S mnohým lze souhlasit. Publikace byla původně s Gradou domlouvána pouze na cca sto stránek, ale vzhledem k tomu, že se termín vydání o asi dva roky posunul, publikace náležitým způsobem zbytněla. Odtud pak i veškeré další "náležitosti" a nedokonalosti této knihy.

Určitě je velká škoda, že v publikaci není více kvalitních dobových fotografií, které by šlo lépe porovnávat se současným stavem, nebo rovnoměrný komentář (objektivující) ke všem stavbám. Právě sem někam míří kritika recenzentky časopisu Art+antiques - z knihy není jednoduché vyčíst co byl záměr, jak záměr dopadl, a jak je na tom stavba dnes.  

V závěru jsme ji nechápali jako "reprezentativní" titul, ale daleko spíše jako publikaci "pracovní" na kterou by měly navazovat hlubší sondy do jednotlivých témat.

Po vydání knihy nás oslovilo mnoho kolegů s požadavkem na upřesnění - z Brna pan architekt Zajíc, z Prahy pan Rejchl. Nedostatkem byla patrně absence souboru dopravních staveb z Ostravska (mj.Havířov, Vítkovice). Zde jsme až dodatečně vypracovali dokument týkající se Havířova (pro podání žádosti na jmenování památkou), a podpořili tak dlouholeté úsilí Martina Strakoše.
Toto je jeden ze zásadních článků o vztahu teorie a praxe v architektuře, jak je chápána  u nás. Teorie je tu nahrazována tzv.akumulovanou zkušeností.
Jeden ze článků o stavbách šedesátých let. V případě Máje je ještě z doby před rekonstrukcí a novostavbou nového objektu v těsném sousedství.
Účast na prestižní konferenci - prestižní především přítomností zástupců nejvýznamnějších evropských architektonických institucí (Sorbona, Berlage, Polymi...). Konferenci připravil a účastníky vyzval šéf katedry historie a teorie architektury na prestižní ETH prof.Á.Moravánsky.

Žádné komentáře:

Okomentovat